Μια ολομέτωπη επίθεση στις επικίνδυνες ανοησίες αυτού του κόσμου.Γιατί δεν είναι όλες οι απόψεις άξιες σεβασμού.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Μάθε το ιερό σου βδέλυγμα – Part 1


Κάτι πολύ συνηθισμένο με τις περισσότερες θρησκευτικές ομάδες είναι η άγνοια. Εντάξει θα πείτε σιγά το νέο αλλά δεν μιλάμε για επιστημονική άγνοια όπως ίσως φαντάζεστε. Μιλάμε για άγνοια πάνω στα ίδια τα πιστεύω της πίστης την οποία ασπάζονται. Σε απλές γενικές ερωτήσεις σχετικά με τις θρησκείες έρευνες έδειξαν ότι οι άθεοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Και επειδή αυτά τα βιβλία είναι αστείρευτη πηγή ηλιθιότητας και νοσηρότητας θα αναλάβω τα φροντιστήρια και αμισθί. Θα ξεκινήσουμε από κάτι μεγάλο και ιερό. Τις 10 εντολές. Το μοναδικό κομμάτι της παλιάς και καινής διαθήκης που ο Θεός ασχολήθηκε να γράψει προσωπικά και όχι δια αντιπροσώπου. Οι περισσότεροι νομίζετε ότι τις ξέρετε αλλά είναι ζήτημα αν μπορείτε να θυμηθείτε τις μισές. Μάλλον δεν ξέρετε για παράδειγμα ότι αναφέρονται πολλές φορές στη Βίβλο. Επίσης σπανίως αναφέρονται ολόκληρες γιατί τότε μερικά περίεργα πράγματα βγαίνουν στη φόρα. Χωρίς άλλη καθυστέρηση σας παρουσιάζω την επιτομή της γνώσης και την ηθικής διδασκαλίας από ένα πάνσοφο Ον προς εμάς τους αδαής..


1) Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού.

Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Τα υπόλοιπα τα σημαντικά μπορούν να περιμένουν. Εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη εντολή. Απλά μια κεκαλυμμένη απειλή ότι εγώ είμαι ο ένας και μοναδικός και προσοχή στις απομιμήσεις. Πολύ ωραίος τρόπος να σπάσει ο πάγος.

2) Ου ποιήσεις σεαυτω είδωλον ουδέ παντός ομοίωμα, όσα εν τω ουρανω άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης. ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσης αυτοίς, ότι εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου, Θεός ζηλωτής, αποδιδούς αμαρτίας πατέρων επί τέκνα επί τρίτην και τετάρτην γενεάν τοις μισούσί με. και ποιών έλεος εις χιλιάδας τοις αγαπώσί με και τοις φυλάσσουσι τα προστάγματά μου.

Εδώ βαραίνει το πράγμα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διάβασε την πρώτη επαναλαμβάνεται και η χαιρετούρα. Εντάξει ρε μάγκα το είπαμε.. Εσύ είσαι ο κύριος και ο Θεός.. Πάμε παρακάτω… Σίγουρα η ορθόδοξη και καθολική εκκλησία έχουν παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Σε όποια εκκλησία και να έχω μπει παθαίνω επιληψία από τα πολλά χρώματα. Και ο παντοκράτορας πρώτη μούρη να μας καρφώνει από τον τρούλο. Επίσης εδώ υπάρχουν ήδη τα σημάδια της κακιάς γκόμενας. Ακόμα δεν γνωριστήκατε και σε ρωτάει σε ποιόν στέλνεις μήνυμα. Η διαφορά είναι ότι ο μάστορας δεν κρατάει απλά μουτράκια. Οπού και να πας θα σε βρει και θα τιμωρήσει εσένα τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. (Κλασσική ατάκα νονού της νύχτας). Και μετά το μαστίγιο έρχεται και το καρότο για να μην τον πάρουμε από φόβο.

3) Oυ λήψη το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω· ου γαρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σου τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω.

Όλοι έχουμε στη ζωή μας κόκκινες γραμμές! Εδώ ο μεγάλος μας λέει τις δικές του. Αυτό είναι το μοναδικό αμάρτημα που δεν συγχωρείτε με τίποτα. Μπορεί να κάνεις κάθε μέρα μπάνιο με αίμα παιδιών και να παίζεις πινγκ πονγκ με τα μάτια τους αλλά αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει το όνομα του Θεού επι ματαίω έχεις ελπίδες. Βέβαια το τι είναι επι ματαίω είναι λίγο ασαφές. Οι φράσεις ας πούμε «Ένας Θεός ξέρει» ή «Δεν είσαι και Θεός» μετράνε;; Όπως και να έχει εγώ δεν γλιτώνω με τίποτα. Καλύτερα μου έφυγε και το άγχος!


4) Φύλαξαι την ημέραν των σαββάτων αγιάζειν αυτήν, ον τρόπον ενετείλατό σοι Κύριος ο Θεός σου. εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου· τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεω σου, ου ποιήσεις εν αυτη παν έργον, συ και ο υιος σου και η θυγάτηρ σου, ο παις σου και η παιδίσκη σου, ο βούς σου και το υποζύγιόν σου και παν κτήνός σου και προσήλυτος ο παροικών εν σοί, ίνα αναπαύσηται ο παις σου και η παιδίσκη σου και το υποζύγιόν σου, ωσπερ και συ· και μνησθήση ότι οικέτης ήσθα εν γη Αιγύπτω και εξήγαγέ σε Κύριος ο Θεός σου εκείθεν εν χειρί κραταιά και εν βραχίονι υψηλω, δια τούτο συνέταξέ σοι Κύριος ο Θεός σου, ωστε φυλάσσεσθαι την ημέραν των σαββάτων και αγιάζειν αυτήν.

Έχουμε φτάσει σχεδόν στη μέση και ακόμα να διαβάσουμε κάτι της προκοπής. Δηλαδή από ΟΛΑ τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι το να μην δουλεύουν Σάββατο είναι τόσο εξαιρετικής σημασίας; ΤΟΣΟ;; Άντε πάμε παρακάτω να δούμε τι θα γίνει.

5) Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ον τρόπον ενετείλατό σοι Κύριος ο Θεός σου, ίνα εύ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης, ης Κύριος ο Θεός σου δίδωσί σοι.

Εδώ γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δηλαδή δεν είναι τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου σκέτο. Ούτε τίμα τους γιατί σε έφεραν στον κόσμο, γιατί σε μεγάλωσαν και άλλα τέτοια πεζά. Όχι, θα τους τιμάς γιατί αν το κάνεις εγώ ο Θεός θα φροντίσω να ζήσεις πολλά χρόνια στη γη που θα σου δώσω. Ποιος μπορεί πια να αμφισβητήσει την ηθική ανωτερότητα του Χριστιανισμού;

6) Ου φονεύσεις

Καμία αντίρρηση εδώ. Απλά είναι ενδιαφέρον πως οι χριστιανοί που έλουσαν τον κόσμο με αίμα ανά τους αιώνες την αντιπαρήλθαν. Μάλλον επειδή όλοι αυτοί οι άπιστοι παρέβαιναν τις πρώτες εντολές. Και λίγα τους κάνανε..

7) Ου μοιχεύσεις

Καμία αντίρρηση και εδώ.

8) Ου κλέψεις

Ούτε εδώ.

9) Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.

Η καλύτερη μακράν των υπολοίπων. Έτοιμοι για το grand finale??

10) Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου· ουκ επιθυμήσεις την οικίαν του πλησίον σου ούτε τον αγρόν αυτού ούτε τον παίδα αυτού ούτε την παιδίσκην αυτού ούτε του βοός αυτού ούτε του υποζυγίου αυτού ούτε παντός κτήνους αυτού ούτε πάντα όσα τω πλησίον σου εστι.

Και….. ξενέρωμα!! Από την καλύτερη κατευθείαν στην χειρότερη. Δύο μεγάλα προβλήματα εδώ. Αφενός εξισώνει τα παιδιά και τη γυναίκα κάποιου με το βόδι του, τον αγρό του και το σπίτι του. Γιατί όταν το κάνω εγώ αυτό με λένε μισογύνη αλλά για τον Θεό είναι όλα μέλι γάλα; Κάτι κάνω λάθος μάλλον. Το χειρότερο όμως είναι άλλο. Αν δείτε με προσοχή εδώ δεν καταδικάζεται η πράξη αλλά η επιθυμία. Ας πάρουμε 2 διαφορετικούς τύπους. Ο ένας επιθυμεί το γκομενάκι του πλησίον του και το έχει βάλει σκοπό να το ρίξει. Μαθαίνει το τηλέφωνο της από το facebook, της στέλνει λουλούδια στη δουλειά, την παρακολουθεί τα βράδια, στέλνει πουτάνες στον άνδρα της με την ελπίδα να τους βιντεοσκοπήσει και άλλα τέτοια. Σύμφωνα με αυτή την εντολή είναι το ίδιο ένοχος με τον άλλον που σκέφτηκε τι ωραίο γκομενάκι είναι αυτό και μετά πήγε σπίτι του και τράβηξε μια μαλακία. Κανένα ελαφρυντικό, καμία διάκριση. Είναι γνωστό επίσης ότι δεν ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί αυτή τη στιγμή θέλει πίτσα και όχι παγωτό. Απλά στα καλά καθούμενα ο εγκέφαλος σου, σου ανακοινώνει μια επιθυμία και σου λέει πήγαινε να την εκπληρώσεις χωρίς πολλά πολλά. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν έχεις κανένα έλεγχο στην επιθυμία σου. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι τι κάνεις με αυτή την επιθυμία (κατά πάσα πιθανότητα ούτε αυτό μπορείς να ελέγξεις αλλά αυτό είναι κουβέντα για μια άλλη στιγμή). Αν κρίνουμε μόνο από τις σκέψεις μας τότε όλοι είμαστε ψυχοπαθείς δολοφόνοι. Όπως πολύ σωστά το έχει θέσει ο Christopher Hitchens αυτή η εντολή είναι σαν κάποιος να μας «έφτιαξε άρρωστους και να μας διατάσσει να γίνουμε καλά».

Τώρα μπορεί να είμαι αλαζόνας αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν βιβλία με μεγαλύτερη σοφία. Ο τσελεμεντές λόγου χάρη. Δεν είναι μεγάλη κουβέντα το να τσιγαρίζεις τα μακαρόνια με λάδι αντί για βούτυρο; Και για να τερματίσω το δείχτη αλαζονείας θα πω ότι πιστεύω ότι μπορώ να γράψω καλύτερες εντολές από αυτές. Ναι καλά διαβάσατε. Εγώ ο ταπεινός blogger θα βελτιώσω τα χειρόγραφα του ίδιου του Θεού. Και εσείς μπορείτε. Περιμένω προτάσεις στα σχόλια.

1. Δεν θα σκοτώσεις άνθρωπο έκτος και αν αυτός απειλεί τη ζωή σου.
2. Δεν θα χρησιμοποιήσεις άλλο άνθρωπο ως ιδιοκτησία σου.
(Σε αντίθεση με τη Βίβλο και τον Χριστούλη που ποτέ δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν εναντίον στην σκλαβιά. Αντιθέτως μετά τις 10 εντολές υπάρχουν περίπου 2 σελίδες με οδηγίες συμπεριφοράς προς τους δούλους.)

3. Δεν θα βλάψεις ποτέ και με κανέναν τρόπο παιδιά.
4. Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται.
(Ο λεγόμενος και χρυσός κανόνας. Ίσως θα πρέπει να μπει μια εξαίρεση για μαζοχιστές. Αν είχαμε μόνο μια εντολή αυτή θα ήταν η κατάλληλη.)
5. Δεν θα χρησιμοποιήσεις ψευδή λόγο κατά του συνανθρώπου σου.
6. Να σέβεσαι και να διατηρείς το περιβάλλον και να μην προκαλείς αχρείαστες καταστροφές.
7. Δεν θα επιβάλεις ποτέ σεξουαλική πράξη.
8. Να μην είσαι ποτέ απόλυτος στις πεποιθήσεις σου και να αντιμετωπίζεις διαφορετικές απόψεις και έθιμα με σεβασμό.
9. Να εξασκείς τις ελευθερίες σου στο βαθμό που δεν καταπατάς ελευθερίες άλλων.
10. Να επιδιώκεις να μαθαίνεις την αλήθεια και να την πλησιάζεις όσο το δυνατόν χωρίς προκαταλήψεις.
11. Να είσαι δίκαιος και να απονείμεις ευθύνες και επαίνους σε αυτούς που τους αναλογούν.

 Μου βγήκαν έντεκα αλλά Θεός είμαι ότι θέλω κάνω.
Take care...


9 σχόλια:

  1. Πολύ σοφές οι εντολές σου και πραγματικά συγκριτικά με αυτές του χριστιανισμού, πολύ πιο ανθρώπινες, και too the point. Αν παίξει ποτέ "dancing with the gods" θα πάρεις την ψήφο μου.

    Το μόνο στο οποίο διαφωνώ, είναι το 5 (ψέμα), τι οποίο δεν είναι πια τόσο σοβαρό ώστε να γίνει εντολή. Υπάρχουν άλλωστε και ψέματα τα οποία είναι χρήσιμα και σώζουν πολύ κόσμο από άβολες καταστάσεις και προβλήματα. Το κακό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι να πεις ψέματα, για να βλάψεις κάποιον με κακόβουλο τρόπο. Το να πω ψέματα για να προστατέψω πχ. κάποιον δεν το θεωρώ κακό. Και φυσικά υπάρχουν και τα λευκά ψέματα που όλοι λέμε καθημερινά. Όλα αυτά για να είμαστε και ρεαλιστές. Δηλαδή είναι και παράλογο να πεις απαγορεύονται τα ψέματα, γιατί ολοι θα πάνε κόλαση καπάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω καλύπτεται γιατί δεν είναι απλά μην πεις ψέμματα.
      Είναι μην χρησιμοποιήσεις ψευδή λόγο κατά του συνανθρώπου σου.
      Το να πεις στην έγκυο γυναίκα σου "'Οχι καρδιά μου δεν έχεις πάρει κιλά. Είσαι πανέμορφη! Λάμπεις!" νομίζω περνάει το τεστ.

      Διαγραφή
  2. Εγώ κρατάω την ιδέα με τις πουτάνες και την βιντεοσκόπηση. Γεμάτο σοφία το άρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ αδερφέ. Και κάνα τηλέφωνο αν χρειαστεί εδώ είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεϊκές οι εντολές σου, όντως. Ξανακοίτα μόνο το 9,με το πολυφορεμένο οι ελευθερία του ενός κλπ κλπ κλπ..
    Γιατί αν πχ ο καπνιστής φουμάρει στο μπαρ, καταπατά τη ελευθερία του άκαπνου. Ομως κι άκαπνος καταπατά την ελευθερία του καπνιστή με το να μην του το επιτρέπει.Γιατί ρε φίλε η δική σου ελευθερία είναι πιο σημαντική? Εσύ δε θές να μυρίζεις καπνό, αλλα κι εγώ δε μπορώ να πιω καφέ χωρίς τσιγάρο. Φαύλος κύκλος. Ώρες μπορούμε να το τραβάμε με επιχειρήματα εκατέρωθεν. Λύστο θεουλη μου παρακαλώ, κι εγώ σου δίνω ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεσαι Θεό εσύ, αυτό είχε καταφέρει να το λύσει μέχρι και Γιωργάκης ο Παπανδρέου. Κάνεις ξεχωριστά μέρη στα ίδια μαγαζιά ή ορίζεις εκ των προτέρων μαγαζιά για καπνιστές και για μη καπνιστές.
      Βέβαια ομολογουμένως ο διαχωρισμός δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση.
      Το πρόβλημα είναι σαφώς περίπλοκο. Ο Sam Harris έχει προσπαθήσει να το επιλύσει με γνώμονα το ευρύτερο κοινωνικό καλό.
      Δλδ, το να καπνίζεις σε ένα κλειστό χώρο ναι μεν αυξάνει την προσωπική σου ευχαρίστηση αλλά μειώνει την κοινωνική ευημερία αυτών γύρω σου. Εφόσον η προσωπική σου ανάγκη μπορεί να καλυφθεί και με άλλους τρόπους (π.χ να βγεις έξω για να καπνίσεις),η κοινωνική παίρνει προτεραιότητα.
      Τώρα θα μου πεις πως ορίζεται η κοινωνική ευημερία και θα έχεις δίκιο γιατί δεν μπορεί να οριστεί απόλυτα.
      Μόνο κοντά στα απόλυτα μπορούμε να συμφωνήσουμε (σχεδόν) όλοι.
      Για παράδειγμα η προσωπική μου ανάγκη να βιάζω ή να σκοτώσω κάποιον έρχεται δεύτερη μπροστά στην ανάγκη του άλλου να μην πεθάνει ή να μη βιαστεί.
      Τώρα πιο κοντά στη γκρίζα περιοχή υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει και που ακόμα δεν έχει συμβεί.
      Κυρίως γιατί ακόμα ασχολούμαστε με τα ζώδια, την ομοιοπαθητική και ποιανού ο Θεός την έχει μεγαλύτερη.

      Διαγραφή
  5. Προτείνω μια εντολή ακόμα: Κράτα τη θρησκεία σου για τον εαυτό σου.
    Τάδε έφη George Carlin, και φαντάζομαι συμφωνείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστιο respect στον Γιώργαρο. Τον έχω παρακολουθήσει στο youtube άπειρες ώρες και είναι μεγάλη έμπνευση.
      Τώρα για το συγκεκριμένο, περιέργως αλλά διαφωνώ.
      Γενικά δεν είμαι εναντίον της πληροφόρησης και της διάχυσης ιδεών οποιουδήποτε είδους. Αν δεν παραβιαστούν οι εντολές 8 και 10, δηλαδή αν αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα με σεβασμό και ταυτόχρονα προσπαθούμε ειλικρινά να μάθουμε την αλήθεια χωρίς προκαταλήψεις δεν με ενοχλεί να μου πεις τη θρησκεία σου.
      Η λογική λέει ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν ισχύει, γρήγορα, ήρεμα και πολιτισμένα και θα έχουμε κερδίσει και οι δύο από τη διαδικασία. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό.
      Και πρέπει να σκεφτούμε και ένα άλλο ακραίο ενδεχόμενο.
      Ας υποθέσουμε ότι κάποιος όντως έχει επικοινωνία με ένα ανώτερο ον το οποίο και υπάρχει και φαίνεται ότι έχει κανόνες για το που θα σε πάει στην επόμενη ζωή (κάτι αντίστοιχο με την κόλαση και τον παράδεισο).
      Δεν θα ήθελες να το μάθεις;;
      Αν τυχόν αυτός ο άνθρωπος περάσει με επιτυχία ότι τεστ μπορείς να φανταστείς για να ελέγξεις αν λέει αλήθεια η ψέμματα, δεν θα υπάκουες στις επιταγές αυτού του όντος;;
      Εγώ πάντως θα το έκανα.

      Διαγραφή
  6. Νομίζω πως εννοεί τον προσιλυτισμό κι οχι την διάχυση ιδεών. Αν έχω άδικο, τότε οκ,συμφωνούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή